Een proefles, hoe gaat dat?

Wat leuk dat je hier terecht bent gekomen. Je bent van harte welkom en wij leiden je graag rond. Gezien de drukte voorafgaand aan de les hebben wij besloten te omschrijven hoe een proefles eruit ziet. Een echte Dojo is toch anders dan een sportclub of gym. Mogelijk worden al je vragen hieronder beantwoord.

Voor een registratieformulier, hoe je een pak kunt kopen of te storten klik hier. Voor sluitingstijden en feestdagen klik hier.

“Een proefles is informatief van karakter. Maak je geen zorgen over pijntjes of een slechte conditie. Je doet wat je kunt.”

Hoe
 • Het is eenvoudig, maar voor een proefles moet je even een afspraak maken. Wij heten je graag welkom en stellen ons graag even voor.
 • Maak gebruik van ons contactformulier en wacht op onze reactie. Wij streven ernaar om snel te reageren, niet langer dan een paar dagen.
 • Op de dag van je bezoek verzoeken wij je 10 tot 15 minuten vóór de les aanwezig te zijn. Let op: je mag best te laat komen, maar kom niet te laat op je proefles. Dan maken wij een nieuwe afspraak.
Volwassenen
 • Volwassenen geïnteresseerd in Aikido zijn doorgaans welkom op maandag en woensdag van 19.00 – 20.30 uur en op zaterdag van 10.15 – 11.30 uur, eventueel 12.00 uur. Helemaal onderaan staat aanvullende informatie over de duur en het verloop van de les.
[lees verder de “proefles richtlijnen” hieronder]
Jeugd
 • Proeflessen voor kinderen van 6 t/m 9 jaar zijn op zaterdag van 09.00 – 09.50 uur. Wij geven geen les aan kinderen onder de 6 jaar (op enkele uitzonderingen na).
 • Proeflessen voor kinderen vanaf 10 jaar vinden plaats op donderdag van 18.00 – 18.50 uur.
 • Tieners vanaf 13 jaar kunnen op dinsdag en donderdag van 19.00 – 19.50 uur meedoen en deelnemen aan de beginnerslessen voor volwassenen. Onder voorbehoud van beschikbaarheid.
[lees verder ajb]
RICHTLIJNEN VOOR PROEFLESSERS 
 • Iedereen is welkom: Bij Dojo The Hague mag iedereen zijn wie hij of zij is. We hopen dat iedereen zich thuis voelt en in een veilige omgeving prettig kan sporten. Onze huisregels en gedragscodes vind je hier.
 • Nieuwkomers: Voor sommigen kan de eerste dag best spannend zijn. Dit gevoel van ongemak verdwijnt vaak al bij de voordeur. De sfeer zal vriendelijk en behulpzaam zijn. Volg gewoon de stroom, alles komt goed.
 • Dojo vs Gym: Bij het betreden van de Dojo is het tijd om verbinding te maken met jezelf en elkaar. Voel je vrij om wat te kletsen, maar demp je stem en concentreer je op de les. Je hoeft niet te fluisteren, maar wees niet te luidruchtig. Voor kinderen is dit een uitdaging, zolang ze het niet te bont maken zoals schreeuwen en vechten.

 • Gang: de schoenen worden uitgetrokken en in de witte schoenenbakken geplaatst. Laat schoenen niet op de grond liggen. Voorbij de schuifdeur zijn alleen sokken en blote voeten toegestaan. Slippers zijn niet nodig. Op de mat zijn alleen blote voeten toegestaan.

 • Kleedkamer: Kleed je snel om en begeef je naar de mat. Blijf niet langer in de kleedkamer dan noodzakelijk. Laat je spullen ordelijk achter. Vergeet niet je sokken uit te doen. Zet het geluid van je mobiel uit. Laat eten en drinken achter in de kleedkamer.

 • Op de mat: Kom tot rust en bereid je voor op de les. Doe wat rekoefeningen of je eigen warming-up. Als het niet anders kan, kun je je mobiel in de stille modus op de mat leggen. Verder is alleen een kleine handdoek toegestaan. Probeer de les niet te verstoren als je de mat verlaat, b.v. voor het toilet of water. Wacht gewoon het moment af waarop de leerlingen aan het oefenen zijn. Als je tijdens de les naar huis wilt, is het gebruikelijk om dit aan de docent door te geven.

 • Over buigen: De les begint met een buiging en eindigt met een buiging. Door te buigen tonen we dankbaarheid aan elkaar, onze leraren en de Dojo. Zie het als een oprechte handdruk, een high five. Het is geen kwestie van religie of gezag.
 • Geschikte kleding: Voor een proefles kun je het beste een joggingbroek, sportlegging/yogabroek en een trui met lange mouwen. Een T-shirt is te dun en niet geschikt! Kleding mag geen metaal of ritsen bevatten. Er mag tijdelijk gebruik worden gemaakt van een judo- of karatepak.
 • Kledingregels en Veiligheid: Sieraden zijn niet toegestaan ​​op de mat. Vaste oorbellen, ringen of piercings dienen afgeplakt te worden. Vanwege het risico op letsel en beschadiging van onze matten zijn haarspeldjes eveneens niet toegestaan. Lang haar moet in een knot worden gedragen. Het dragen van een witte of zwarte sport-hijab is prima. Als het jack van het uniform geen touwtjes op de borst heeft, dienen dames een wit of zwart overhemd, sportbeha of T-shirt te dragen.
 • Persoonlijke hygiëne: Gebruik alleen schone kleding op de mat. Denk aan frisse adem en oksels. Nagels moeten schoon en kort zijn. Controleer ook je teennagels. Vermijd overmatig gebruik van parfum, gel, haarlak of make-up die vlekken kunnen veroorzaken, zoals lippenstift, mascara en foundation. Tijdens warme dagen of na een lange werkdag kun je je opfrissen op onze binnenplaats. Tip: Neem een ​​klein handdoekje, wat deodorant, mondspray en een nagelknipper mee.
 • Dojo hygiëne: Japanse vechtsporten en hygiëne gaan hand in hand. Samen zorgen we voor een schone, gezonde en veilige omgeving om in te oefenen. Na de les kan aan de leerlingen gevraagd worden om de mat schoon te maken. Dit duurt slechts een paar minuten.
 • Toilet: Ons toilet is uniseks. Heren worden daarom verzocht zittend te plassen. Hou rekening met elkaar en hou de bril schoon met toiletreiniger. Volgens Japans gebruik moet je onze toiletslippers gebruiken. Dit voorkomt dat we met blote voeten in de urine gaan staan ​​en vervolgens op de mat stappen. Laat slippers altijd netjes achter in het toilet. Tip: Leeg je blaas vóór de les!
Extra informatie voor volwassenen
 • Duur: Een proefles duurt 1,5 uur, b.v. van 19.00 uur tot 20.30 uur. Na 1 uur om 20.00 uur wordt de les echter kort onderbroken, zodat leerlingen de les eerder kunnen verlaten. Van degenen die willen blijven, wordt verwacht dat ze een half uur langer blijven tot 20.30 uur enzovoort.

 • Verloop: De lessen kunnen variëren afhankelijk van het niveau van de leerlingen. In principe zijn de lessen als volgt ingedeeld: B.v. van 19:00-20:00u basis niveau, van 20:00-20:30 gemiddeld niveau (uitvoerbaar voor iedereen) 20:30-21:00 gevorderd niveau.
 • Inhoud: circa 5 minuten ademhalen, 10 minuten warming-up, 15 minuten basisoefening (b.v. rollen, voetenwerk), gevolgd door 15 tot 30 minuten basistechnieken. De 30 minuten daarop zullen van basis- tot middelmatig niveau zijn. Let op: we passen de technieken op jouw niveau aan, zodat je optimaal kunt genieten.

Schema   contact