Japanse vechtsporten onderscheiden zich van de andere omdat ze een gemeenschappelijke cultuur, gebruiken en achtergrond hebben. Buiten Japan zijn vechtsporten vaak verwesterd om aan de behoeften van buitenlanders te voldoen. Anderen streven er juist naar om zo Japans en traditioneel mogelijk te blijven. De meesten van ons zijn niet Japans en om te doen alsof zou toch dwaas zijn. Het is dan ook essentieel om een ​​respectabel balans te vinden zonder daarbij jezelf, de Dojo of de kunst die je beoefend te beschadigen.

Hoewel geen serieuze krijgskunst mag verwachten dat je een ‘wanna be’ Japanner wordt, zou je desondanks de Japanse achtergronden en basisbegrippen goed moeten bestuderen. Dit tenminste, wanneer je de kunst echt wilt begrijpen zoals ze bedoeld is. In tegenstelling tot Japanners in Budo, lijken wij westerlingen vaak haast te hebben. We willen snelle resultaten en hebben hoge verwachtingen. Meestal zijn we gefocust op nuttige en praktische zaken en lijken we minder geduld te hebben voor de principes die eraan ten grondslag liggen. Echter, wanneer je een vechtsport ziet als een manier van leven, heb je geen haast en zijn juist de details van belang. Voor velen van ons heeft het al een prachtige en levens-veranderende ervaring opgeleverd, maar realiseer je wel dat werken aan je betere zelf geen gesneden koek is, dus denk eraan …

Ga snel of ga langzaam, waar het om gaat is de reis.

Notabene 

  1. Japanse of Nederlandse manieren? Klik op de etiquette knop.
  2. Voordat je een Dojo betreedt, raden we je aan om onze korte samenvatting te lezen over Japanse krijgskunsten. Het helpt je om alle kunsten te waarderen zonder appels en peren te vergelijken. Zie knop met ‘Budo’ hieronder.
etiquette over budo